bloedeerlijk

https://podcasts.apple.com/nl/podcast/bloedeerlijk/id1561918864?i=1000541013293

Podcast Bloedeerlijk
Begin juli was de opname van de vijfde podcast over miskramen https://www.corbijncs.nl/Podcast-Bloedeerlijk. Ik was als ‘ervaringsdeskundige’ te gast bij Anja Corbijn. We hadden meteen fijn contact. Tijdens de voorbereiding bleek dat haar moeder ook haptotherapeut is, waarmee ik veel heb gedeeld bij nascholingen in Doorn en in Frankrijk. Daardoor van zeer nabij vertrouwd met haptotherapie, dat geeft het verhaal nog meer body. Ik ben Anja heel dankbaar voor de kans die ze me juist in deze levensfase gaf om mijn bloedeerlijke verhaal over mijn (onze) geschiedenis met miskramen te delen.

Miskraam niet langer in taboesfeer
‘Als we er niet over praten doet het geen zeer’ was destijds het idee. De ervaring leert dat elke generatie en elk mens anders omgaat met de realiteit van een of meer miskramen. Doorvragen in plaats van doodzwijgen draagt voor mij en voor velen die dit meemaken bij aan heling en acceptatie: TisZoTis. 
Anja geeft een begripvolle en waarderende intro & outro en besteedt ook aandacht aan het boek dat ik schreef. Heel fijn. Vanuit haar eigen ervaring kent ze de impact van het krijgen van miskramen. Ze is niet voor niets met de podcasts gestart en stelt vragen die er toe doen. Je kunt via de podcast Bloedeerlijk ook andere aspecten die te maken hebben met miskramen beluisteren.

Openbaren
Tijdens het luisteren wist ik ineens de naam van de deskundige en empathische gynaecoloog van het ziekenhuis in Oss, dokter van der Velden. Voelt goed om dit verhaal niet alleen binnenskamers maar ook openbaar te delen. Door het publieke krijgt het persoonlijke erkenning. Deze verlies-ervaring is van grote invloed geweest op mijn persoonlijke en professionele ontwikkeling: van ‘hoofd op pootjes’ naar haptotherapeut. 

Wens
Ik hoop en verwacht dat mensen die nu met een miskraam te maken hebben echt iets hebben aan het luisteren naar Bloedeerlijk. Nu krijgen 2 op de 10 wensouders te maken met een miskraam. Veel vrouwen en ook mannen dragen, zeker in de professionele setting, stilletjes zo’n pijnlijke teleurstelling. Ook studie- en loopbaankeuzes worden sterk beïnvloed door verwachting en teleurstelling en door een al dan niet vervulde kinderwens. Ik hoop en verwacht dat mensen die nu met een miskraam of ongewenste kinderloosheid te maken echt iets hebben aan het luisteren naar Bloedeerlijk.

Auteur: Jozien Wijnakker

In de loop der jaren heb ik een rijke opleidings- werk- en levenservaring opgedaan. Deze kennis en kunde deel ik met plezier. Met de realiteit als uitgangspunt; thuis, op je werk en in je relatie(s). Met als perspectief; bevrijd van ballast uit het verleden, fit voor de toekomst en gemak en voldoening in het leven van alledag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.